Muziekcentrum David Vergaelen & Co

Sint-Katelijnestraat 69 - 2800 Mechelen
015 34 32 63
0477 34 13 45
015 20 37 27
info@vergaelen.net

Liggingsplan - Contact- en Bestelformulier

Dinsdag van 14 u. tot 18 u.

Woensdag - vrijdag van 10 u. tot 18 u.

Zaterdag van 9.30 u. tot 17 u.

Zondag en maandag gesloten.

 

 
 
 
 
 

Concertbureau David Vergaelen & Co. werkte reeds met volgende musici:


Yu-Chien BennyTseng

Yu-Chien BennyTseng begon viool te studeren op vijfjarige leeftijd. Sinds 2008 studeert hij aan het Curtis Institute of Music bij Ida Kavafian.
Hij behaalde talrijke prijzen op internationale muziekwedstrijden, zoals de Isang Yunwedstrijd (1e Prijs in 2011), het Pablo Sarasate Concours (1e Prijs in 2009) - waar hij de jongste laureaat was in de geschiedenis van deze wedstrijd - en de Yehudi Menuhinwedstrijd (3de Prijs in 2006, jongerensectie).
Hij trad op als solist met orkesten als het Philadelphia Orchestra, het Orquesta Sinfonica van Navarra, het Taipei Symphony Orchestra, het Cross-Strait Peace Symphony Orchestra en het National Symphony Orchestra van Taiwan, en gaf verschillende recitals in Spanje en Taiwan.

 

 


Da Sol - 1989, Busan, Korea

DA SOL is een leerling van Kim In-Il en van Lim Hong-Phil aan de Hogeschool voor Kunsten van Pusan en sinds 2006 zet hij zijn opleiding verder aan de Hochschule für Musik und Theater in Leipzig bij Gerald Fauth. Als laureaat van talrijke wedstrijden behaalde hij de Eerste Prijs van de Internationale Wedstrijd van Nagoya in Japan (2005), de Tweede Prijs van de Isang Yunwedstrijd in Gyeongnam in Korea (2006), de Eerste Prijs van de Internationale Chopinwedstrijd van Azië (2006) en in 2008 de Derde Prijs van de Internationale Robert Schumannwedstrijd en het concours van Genève. Hij heeft gesoleerd in Leipzig (Gewandhaus), Berlijn (Konzerthaus), Potsdam (Nikolaisaal), met orkesten zoals het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, de Deutsche Streicherphilharmonie, de Kammerakademie Potsdam, het Hochschulorchester Leipzig, onder de leiding van onder andere Ulrich Windfuhr en Michael Sanderling.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tae-Hyung KIM - 1985, Seoul, Korea

Na zijn studies bij Kang Choong-Mo aan de Korea National University of Arts, werkt KIM TAE-HYUNG sinds 2008 met Elisso Virsaladze aan de Hochschule für Musik und Theater van München. Hij is niet alleen eerste laureaat van de Internationale Muziekwedstrijd van de Stad Porto (2004) en de Internationale Pianowedstrijd ‘Interlaken Classics’ in Bern (2008), maar won ook de Grand Prix Animato in Parijs (2008). Hij gaf recitals in de Kumho Rising Stars en Hoam Rising Artists concertreeksen in Seoel, evenals in Parijs (Salle Cortot, Salle Gaveau), Firenze en Leipzig (Gewandhaus). Hij trad op met grote orkesten, zoals het KBS Symphony Orchestra, het Orchestre National de France, het Symfonisch Orkest van Tokio en het Nationaal Orkest van Porto.

 

 

“A young pianist who knows how to interpret an entire piece.”- Pianist Kun-Woo Paik“

Only twenty-four years old, but Kim is the most original pianists of out times.”- Auditorium

International Piano August 2010 : The recent Queen Elisabeth
Competition of Belgium demonstrated that piano contests are still capable of unearthing great talent.
…Tae-Hyung Kim, 25, followed with Beethoven’s Sonata no 6 in F op 10/2, played with startlingly mature interpretative insight, meticulous technical precision and youthful vigour.

www.klassiekcentraal.be 2/06/2010: Koningin Elisabeth Wedstrijd
… Brahms' concerto nr. 1 opus 15… Tae Hyung begint te spelen zoals in de twee vorige werken maar plots gebeurt er iets, Brahms manifesteert zich als het ware. Kim hapt naar adem, zijn overbodige grimassen verdwijnen en hij wordt zichzelf. De dirigent ervaart het en pikt er op een fractie van een seconde op in en zeker vanaf het adagio groeit dit Brahmconcerto uit tot een memorabele uitvoering vol schoonheid. De Koreaan is aangedaan, een brok emotie en op het einde van zijn schitterende prestatie staan de tranen in zijn ogen. Aangrijpend is het en zo was ook het concerto.

www.knack.rnews.be 29/05/2010: zesde finaledag en verdict
De punten zijn gegeven, de teerlingen geworpen. …Eén totale miskleun in het verdict: de vijfde plaats van Tae-Hyung Kim, die op geen enkele manier beantwoordt aan wat deze man heeft laten horen. Zijn Schumann (opus 12) in de halve finale had hem in een ideale wereld eigenlijk al de overwinning moeten opleveren. Zijn Brahms (eerste concerto) in de finale was van een nooit gehoord muzikaal niveau. Dat hij hier pas op de vijfde plaats eindigt, is voor de wedstrijd een heel slechte zaak, en alweer een sterk argument om de naam van Internationale Muziekwedstrijd in Internationale Pianowedstrijd te veranderen. …Ga naar de concerten van Tae-Hyung Kim en breng zo concertorganisatoren tot wijze besluiten.

www.dhnet.be 29/05/2010 : Deux visages coréens
…Tae-Hyung Kim, âgé de 25 ans. Celui-ci débute joliment par une sonate de Beethoven jeune, qu’il articule avec une musicalité stylée. Les impulsions qu’il imprimera ensuite à la cible (Target) de son compatriote le classent parmi les finalistes ayant trouvé dans ce concerto imposé une complémentarité avec l’orchestre, déjà si riche d’effets spéciaux.

De Standaard 28/05/2010 : Tae-Hyung Kim doet wedstrijd vergeten
De 25-jarige Zuid-Koreaan Tae-Hyung Kim haalde een zodanig hoog muzikaal niveau dat de hele wedstrijdsetting in het niets leek te verdwijnen. …Je had als luisteraar genoeg aan de eerste akkoorden uit Beethovens sonate opus 10 nr. 2 om te beseffen dat hier een volbloed musicus aan de beurt was. Geen enkele lijn of spanningsboog liet hij ongemerkt voorbijgaan. Meerstemmige passages klonken volkomen helder. De kleinste details werden met de grootste zorg benaderd. Bovendien deed Tae-Hyung Kim er alles aan om de sonate als een organisch samenhangend geheel te presenteren. …het allermooiste aan Tae-Hyung Kims Beethoven was vast en zeker dat je merkte dat hij echt van de muziek aan het genieten was.
Tae-Hyung Kim straalde in zijn Beethovensonate een zodanig betrouwbaar professionalisme uit, dat het haast niet anders kon dat ook de rest van zijn concert van een hoog niveau zou zijn. Zijn visie op het plichtwerk Target bracht vooral de kleurenrijkdom van het werk aan de oppervlakte. Maar het meest betoverend was vast en zeker zijn versie van Brahms' (zowel technisch als muzikaal) veeleisende eerste pianoconcerto. …Zowel qua timing als qua klank wist hij altijd weer de gepaste middelen in te zetten. Tot zijn talrijke andere fantastische kwaliteiten (zoals zijn warme toon en zin voor lyriek) behoorde zeker ook zijn zin voor communicatie met het orkest. Dat ook de dirigente Marin Alsop die eigenschap ten zeerste geapprecieerd had, kon je aflezen aan de manier waarop ze de Zuid-Koreaan na afloop van zijn concerto in de armen vloog.

www.radio.klara.be Mei 2010 : Het TV-panel over Kim Tae-Hyung - Dit was een absolute topper
Panel en zaalgasten van Canvas waren eerst sprakeloos, en haalden vervolgens hun grootste superlatieven boven: … « Wat hier gebeurde , maak je bijna nooit mee » - … « Dit was werkelijk fenomenaal’, weergalloos » - « Het idee van wedstrijd is hier weg »…

La Libre Belgique 27/05/2010
…une technique assurée, mais un jeu plus intérieur, trouvant une superbe traduction dans les “Fantasiestücke” de Schumann. Fafchamps de mémoire, Mozart alternatif, quasi distant, pris par le versant de la simplicité.


www.knack.rnews.be/ 27/05/2010: Vierde finaleavond
Heel eerlijk: wat er gisteren op de vierde finaledag van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano is gebeurd, had ik enigszins zien aankomen. We konden getuige zijn van een Grote Gebeurtenis zoals ze niet alleen in de wedstrijd, maar ook in het reguliere concertleven maar zelden voorkomen. Zelden, niet nooit.
Wie de halve finaleproef van Tae-Hyung Kim had gehoord, meer bepaald zijn Phantasiestücke opus 12 van Schumann, kon weten dat als dit talent, dit verstand, deze volkomen evenwichtige empathie ook in de finaleproef zo’n ideaal verbond konden aangaan, er moois te gebeuren stond.
Voor wie het zich zoals Kim kan permitteren, is Brahms’ Eerste Pianoconcerto een ideaal vehikel. De grote moeilijkheden ervan – zeer verregaande virtuositeit, die nochtans niet geëxposeerd kan worden in de traditionele zin, het opbouwen van enorme spanningsbogen, cruciaal belang van een nabije, kamermuziekachtige omgang met het orkest en de noodzaak van een zeer goed oor, dat het mogelijk moet maken om zelfs in Brahms’ vaak dikke orkestratie hoorbaar te blijven – die moeilijkheden, dus, worden troeven in de handen van Kim.
Ik ga geen poging wagen om te beschrijven wat hij met het Brahms-concerto heeft gedaan: je mag als concertganger van geluk spreken als je zo’n ervaring, bij willekeurige keuze uit het muziekaanbod, enkele keren in je leven meemaakt. Let wel: u kent nu alvast Tae-Hyung Kim, u kan het toeval dus een handje helpen.
…Het was aandoenlijk om de musici-commentatoren op radio en tv over elkaar heen te zien vallen, amechtig op zoek naar superlatieven en adjectieven om hun verbazing en vervoering te beschrijven, af en toe zelfs tranen van emotie verbijtend. Alsof dit soort musiceren zonet uit de lucht was komen vallen.
…De Brahms die we hebben gehoord, doorstaat dan ook de vergelijking met de grote interpretaties uit de opnamegeschiedenis – en overtreft vele ervan. Dankuwel, Tae-Hyung Kim, en proficiat met de mooiste zege sinds Repin het vioolconcours van 1989 won.

www.lesoir.be 17/05/2010 : Le jury a eu l’oreille juste
…Comme au récital, on a apprécié le concerto de Mozart du Coréen Kim Tae-Hyung, son mélange de vigueur et de juvénilité. Une spontanéité qui peut se laisser gagner par une intériorité où il laisse entrevoir un fond mélancolique.

www.lesoir.be 14/05/2010 : Le baume poétique de Kim Tae-Hyung
« Il m’a étonné. Il a su réinventer ce que j’ai écrit tout en le respectant ! » Rencontré mercredi soir au détour d’un couloir du Conservatoire de Bruxelles, Jean-Luc Fafchamps (lire ci-contre) ne tarit pas d’éloges sur le jeune interprète coréen de son imposé. Kim Tae-Hyung, 25 ans, a procédé là comme avec sa sonate en si bémol majeur de Mozart et ses Fantasiestücke de Schumann. Il s’y installe avec prudence, et lorsque la confiance est là, se laisse gagner tout entier par l’esprit de l’œuvre. Dans Mozart, il est quasiment comme un poisson dans l’eau, s’il n’y avait ses bras un peu rivés au corps, l’empêchant de libérer totalement son jeu, un zeste de pédale en trop et un léger manque de direction. Malgré ces préventions, minimes, ce n’est rien d’autre que du très beau piano, bien timbré et équilibré, et de l’humilité qui laisse entrevoir les pièces dans leur nudité. Ceci n’empêche nullement la fantaisie et l’alternance des caractères d’un magnifique Schumann.


Liebrecht Vanbeckevoort werd geboren op 26 september 1984 in Mechelen. Hij behaalde zijn meestergraad voor piano met grootste onderscheiding bij Jan Michiels aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Dankzij de steun van de Robus Stichting, Fontys, Fulbright en de Belgian American Educational Foundation vervolmaakte Liebrecht zich de afgelopen jaren in Nederland bij Ton Demmers en Jan Wijn, in Duitsland bij Elissó Wirssaladze en in de Verenigde Staten bij Menahem Pressler en Russell Sherman.

 

 

 

 


Liebrecht werd in zijn jeugd reeds bekroond met verschillende pianoprijzen: hij werd laureaat van nagenoeg alle belangrijke nationale pianowedstrijden. Internationaal behaalde hij eerste prijzen van de concours 'Bach', 'Fontys', 'Kaufmann' en 'YPF' en werd hij laureaat van de 'International Steinway Competition' en de 'International Competition for Young Musicians'. In 2007 werd Liebrecht laureaat van de prestigieuze Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor piano; hij sleepte bovendien de beide publieksprijzen van de VRT en de RTBF in de wacht.

 

Liebrecht heeft op zijn jonge leeftijd reeds een pak concertervaring. Zo speelde hij reeds op 17-jarige leeftijd voor het Belgisch vorstenpaar en vergezelde hij de koninklijke hoogheden opnieuw bij hun officiële staatsbezoek aan Ierland in 2007. Hij trad op tijdens festivals van gerenommeerde musici als Philippe Herreweghe en Walter Boeykens, het Festival van Vlaanderen, het Festival de Wallonie en 'Les Sommets du Classique' in Crans-Montana.

In 2007 trad Liebrecht als exclusieve 'klassieke ster' op tijdens de befaamde 'Night of the Proms' in Antwerpen, waar hij twaalf keer het podium van een uitverkocht Sportpaleis beklom, begeleid door het orkest 'Il Novecento' o.l.v. Robert Groslot.
Hij concerteerde in andere Belgische prestigieuze concertzalen als die van het Paleis voor Schone Kunsten, Flagey en De Munt in Brussel, de Singel en de Elisabethzaal in Antwerpen, de Bijloke en het Capitole in Gent, het Concertgebouw in Brugge, het Casino in Knokke. In het buitenland stond hij op vooraanstaande podia in o.m. Luxemburg, Nederland, Ierland, Italië, Israël, Zwitserland, Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten.

Liebrecht werkte samen met dirigenten als Callegari, Deneckere, Fritzsch, González, Goodwin, Herreweghe, Judd, Levi, Matchavariani, Van den Broeck, Varga, Vermeulen, Willens en Zollman, begeleid door orkesten als het Collegium Instrumentale Brugense, het Den Haag Kamerorkest, arc-en-ciel, de Kölner Akademie, het European Union Chamber Orchestra, de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, het Vlaams Radio Orkest en het Nationaal Orkest van België in concerti van Haydn, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Schumann, Liszt, Tchaikovsky, Prokofiev en Rachmaninov.

Liebrecht is vaak te beluisteren op radio en televisie in binnen- en buitenland.
Van hem verscheen in 2008 al een solo-CD bij Phaedra Classics, gewijd aan Felix Mendelssohn, die door nationale en internationale pers zeer positief onthaald werd.
In de herfst van 2009 verscheen zijn tweede CD, gewijd aan Robert Schumann, bij Aliud Records.

Voor de komende seizoenen mag hij o.a. Yossif Ivanov, Roel Dieltiens, Justus Grimm, Aldo Baerten, Roeland Hendrikx, Jef Neve en Severin von Eckardstein onder zijn voornaamste muzikale partners rekenen.

Prijzen:


2009 Cultuurprijs van de gemeente Bornem (B)
2007 6e Prijs & Publieksprijzen 'Klara-Sternefeld' & 'RTBF-Stehman' "Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België" (Brussels, B)
2006 'Fellowship' van de "Belgian American Educational Foundation" voor een studie in de USA, 2006-2007
'Honorary Fellowship' van "Fulbright, Commission for Educational Exchange between Belgium and the United States", 2006-2007
2005 Winnaar "Jonge Solisten Wedstrijd" - deFilharmonie, Royal Flemish Philharmonic (B)
2004 Winnaar "Jong Talent Wedstrijd", gesticht door dirigent Philippe Herreweghe (B)
1e Prijs & Superfinalist "Young Pianist Foundation Competition" (NL) *
2002 1e Prijs "Cantabilewedstrijd" (B) *
Laureaat "Jong Tenuto", 1e Prijs categorie 'Piano' (B)
1e Prijs "Kaufmann European Music Competition" *
2e Prijs "International EPTA Competition" (B)
1e Prijs "Axion Classics Wedstrijd (Dexia)" – Kamermuziek (B)
1e Prijs "Axion Classics Wedstrijd (Dexia)" – Piano (B)
2001 Laureaat & Publieksprijs "International Competition for Young Musicians" (NL) *
1e Prijs "Ottoboni Kamermuziek Wedstrijd" (B)
2000 1e Prijs "Nationale Excellentia Wedstrijd" (B)
2e Prijs "Stephan De Jonghe Wedstrijd" (B)
2e Prijs & Publieksprijs "Internationaal Steinway & Sons Concours" (NL) *
1e Prijs "Concours National André-Modeste Grétry" (B) *
1999 1e Prijs "Internationale EPTA Wedstrijd" voor 4-handig piano (B) *
2e Prijs "Prix des Jeunes" (B)
1e Prijs "Internationaal Fontys Concours" (NL)
2e Prijs "Kaufmann European Music Competition" (B) *
1998 2e Prijs "Concours National André-Modeste Grétry" (B) *
Laureaat-Finalist "Cantabilewedstrijd" (B) *
1996 1e Prijs "Internationaal Bach Concours" (B) *
2e Prijs "Cantabilewedstrijd" (B) *


Liebrecht Vanbeckevoort

 

Liebrecht Vanbeckevoort was born on September 26, 1984, in Mechelen, Belgium.

 

Education - Diplomas - Masterclasses
 

He started to play the piano at the age of 8. From 2002 until 2006, he has been a student of Prof. Jan Michiels (laureate of the prestigious International Queen Elisabeth Competition Brussels) at the Royal Conservatory of Brussels.
 

In June 2006, he obtained his Master Degree with the highest distinction in Piano Performance.

 

Between 2002 and 2005, Liebrecht also studied with Prof. Ton Demmers at the Brabants Conservatorium Tilburg (the Netherlands), obtaining his Postgraduate Diploma in June 2005 with the maximum of points. In August 2006, Liebrecht moved to Boston to continue his piano studies at the New England Conservatory in the studio of Distinguished Professor Russell Sherman.

 

He participated in masterclasses from famous pedagogues like Dmitri Bashkirov, Idil Biret, Wha Kyung Byun, Alexander Korsantia, Kum Sing Lee, Hans Leygraf, Daniel Pollack, Igor Roma, Charles Rosen, Eduardo Torbianelli, Mikhail Voskresensky and Jan Wijn.

 

In 2005, he was invited by famous pianist and pedagogue Menahem Pressler to participate in a two months summer session at the School of Music (Indiana University) in Bloomington, U.S.A.

 

Competitions
 

Liebrecht successfully participated in many national and international competitions.

 

He was 1 st Prizewinner in the national competitions ‘Excellentia' (2000), ‘Cantabile' (2002), ‘André-Modeste Grétry' (2002), ‘Axion Classics' (2002) and ‘Jong Tenuto' (2002).

 

He won the 1 st Prize in his age category in the international competitions ‘J.S. Bach' (1996), ‘Epta' (1999), ‘Fontys' (1999), ‘Kaufmann' (2002) and the ‘Young Pianist Foundation' in the Hague (2004).

 

Furthermore, he was a laureate-finalist in the ‘International Steinway Competition Amsterdam' (2000)the ‘International Competition for Young Musicians, Enschede' (2001) and the international EPTA competition in Namur (2006).

 

Last but not least, Liebrecht is laureate of the Queen Elisabeth International Music Competition in Brussels (2007).

 

Concerts
 

Hardly 17 years old, he already played at a Congress of Sports in Bruges, Belgium, in the presence of King Albert II and Queen Paola of Belgium and the highest autorities of the IOC, the FIFA and UEFA.

 

In 2004, Liebrecht played on the Summer Festival of the ‘College of Music Queen Elisabeth, Brussels' and the Festival of the famous Belgian conductor Philippe Herreweghe in Gent, Belgium.

 

Liebrecht regularly performs as a soloist or with chamber music ensembles in the main musical centres and biggest concert halls in the Benelux. He already has a lot of experience with playing with an orchestra. He played pianoconcertos by Haydn, Mozart (KV 450 and KV 488), Beethoven (opus 19), Mendelssohn (opus 25), Schumann (opus 54), the 2nd Liszt concerto, the 1st Tchaikovsky concerto (opus 23) and the 3rd Prokofiev concerto (opus 26). He performed with important orchestras of the Benelux (National Orchestra of Belgium, Flemish Radio Orchestra, Collegium Instrumentale Brugense, Royal Flemish Philharmonic, The Hague Chamber Orchestra, Bruocsella Symphony Orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie) with conductors such as Daniele Callegari, Georg Fritzsch, Paul Goodwin, Philippe Herreweghe, Jurgen Küssmaul, Yoel Levi, Jan Steenbrugge, Gilbert Varga, Dirk Vermeulen and others.

 

He played many concerts and recitals in Belgium, Luxembourg, the Netherlands, Germany, Italy, Switzerland, Canada and the United States in major concert halls like Centre for Fine Arts Brussels, Queen Elizabeth Hall Antwerp, Concertgebouw Bruges, Concertgebouw Amsterdam, Casino Knokke, Jordan Hall Boston MA, Auer Hall Bloomington IN, ...

 

Liebrecht is a Fellow of the Belgian American Educational Foundation and received an Honorary Fellowship of ‘Fulbright', Commission for Educational Exchange between Belgium and the USA (2006).

 

You can also visit Liebrecht's web site.


 

Vitaly Samoshko werd op 13 juli 1973 in Kharkov (Oekraïne) geboren. Hij studeerde piano aan het Conservatorium van zijn geboortestad en later aan de Academia Pianistica col Maestro in Imola (Italië) telkens onder leiding van Leonid Margarius.

 

Vitaly Samoshko won verscheidene internationale prijzen op de grote piano-wedstrijden: F. Busoni Competition, Senigalia International Piano Competition, Concours International de Piano de Montréal, Arthur Rubinstein Master Competition. Hoogtepunt blijft zijn overwinning op de Internationale Wedstrjd Koningin Elisabeth 1999.

Zijn recitals brachten hem naar verscheidene internationale scènes waaronder de Tonhalle (Zürich), het Théâtre du Châtelet (Parijs), het Metropolitan Museum (New York), het Concert-gebouw Amsterdam, de Beethovenhalle (Bonn), de Yokohama Minato Mirai Hall (Japan), de Okayama Symphony Hall (Japan), de Kyoto Concert Hall (Japan), het Conservatorium van Milaan, de Bozaar (Brussel), de Salle Philhar-monique de Liège en deSingel (Antwerpen).

 

Vitaly Samoshko is ook een graag geziene gast op talloze muziekfestivals zoals het Festival van Vlaanderen, het Festival de Wallonie, het Fes-tival d'Aulne, de Printemps du Val-Dieu, de Klavier-Festspiele Ruhr, het Festival van Besançon, het Festival van Radio France et de Montpellier, het Festival Musica Romantica (Zwitserland), het Savannah Onstage Festival (USA), het Festival International de Lanaudière (Canada), het Pianofestival F. Chopin (Polen), het Festival van Arnhem (Nederland) en het San Juan Festival (Porto Rico).

 

Ook verzorgde hij radio-opnames voor de Radio Suisse Romande (Genève) en voor de WDR (Keulen).

 

Vitaly Samoshko werkte ook samen met bekende dirigenten zoals Charles Dutoit, Louis Langrée, Marc Soustrot, Gilbert Varga, Georges Octors, David Shallon, Arthur Fagen, Otaka Tadaaki en Paul Daniel.

 

Vitaly Samoshko woont nu in België en doceert er aan het Koninklijk Conservatorium van Gent.


 

Pierre-Alain Volondat werd op 28 juli 1962 in Vouzon (Frankrijk) geboren. Hij studeerde piano aan het conservatorium van Orléans en daarna aan het Conservatoire National de Paris waar hij in 1982 zijn Premier Prix als pianist behaalde.

 

Pierre-Alain Volondat brak internationaal door toen hij in 1983, amper 20 jaar oud, op overrompelende wijze de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth won.

Sedertdien heeft Volondat in bijna alle landen van Europa geconcerteerd, evenals in Japan en Korea. Daarbij maakte hij steeds indruk door zijn verbluffende techniek en zijn doordachte, vaak eigenzinnige interpretaties.

 

Pierre-Alain Volondat voelt zich in zekere zin een 'leerling van Beethoven'. Daarover vertelt hij het volgende: " Via mijn lerares Vera Moore, die helaas overleden is, heb ik een onverbrekelijke band met de oude pianistieke tradities. Die band gaat als volgt: Vera Moore en die van haar voorgangers te hanteren, natuurlijk vermengd met zijn eigen musicologische en emotionele bevindingen. "

 

Vandaag woont en werkt Pierre-Alain Volondat in Val d'Oise (Frankrijk). Naast lesgeven houdt hij zich vooral bezig met componeren. Tot concerteren laat hij zich niet zo snel verleiden zodat elk pianorecital van hem tot een niet te missen gebeurtenis uitgroeit.


 

Alan Weiss werd in 1950 geboren in New York City. Zijn eerste instrument was de klassieke gitaar. Daarbij kon hij rekenen op de steun en het advies van Maestro Andrés Segovia wiens unieke inspiratie onuitwisbare sporen naliet op de muzikale ontwikkeling van Alan Weiss.

 

Piano studeerde hij met beroemde pedagogen en virtuozen zoals David Saperton (leraar van Cherkassky), Kätchen, Bolet en Firkusny onder wiens leiding hij het 'Doctor of Musical Arts' behaalde aan de beroemde Juilliard School of Music.

 

In 1978 werd Alan Weiss laureaat van de Koningin-Elisabethwedstrijd, het begin van zijn internationale carrière en zijn verblijf in België. Talloze concerten en recitals volgden in Groot-Brittannië, Europa, het Verre Oosten en in de Verenigde Staten.

 

Als kamermusicus trad hij op met Rudolf Firkusny, Martha Argerich, Mischa Maisky, Ivry Gitlis, Alexander Rabinovitch, Pina Carmirelli, Elmar Oliveira, Thomas Zehetmaier, Chantal Juillet, Rafaël Oleg en Mirel Iancovici.

 

Zijn opnames als solist en kamermusicus veschenen op bekende labels zoals Pavane, Vox, Phonic, Fidelio, DG en Sony.

 

Ook als pianopedagoog verwierf Alan Weiss faam. Hij geeft momenteel les aan het Conservatorium van Utrecht, het Lemmensinstituut in Leuven en aan de Internationale Muziekkapel Koningin Elisabeth. Daarbovenop gaf hij meestercursussen in Frankrijk, België en de VS en nodigde Martha Argerich hem uit op haar muziekfestivals in Japan en Argentinië.


 

 

 

 

 

Diavolo Ensemble

 

Het Ensemble Diavolo werd in 1989 opgericht om het vaak miskende genre van de salonmuziek weer in ere te herstellen. Voor de leden van het Ensemble is een muzikaal fijnzinnig en verantwoord repertoire in een hoogstaande uitvoering primordiaal.

 

Door hun klassieke opleiding kunnen de musici de toehoorders echter ook vergasten op de grote klassieke kamermuziek vaak verrassend gecombineerd met romantische composities van de "salonards".

 

De formule bleek zo succesrijk dat het Ensemble Diavolo concerten verzorgde in bijna alle Belgische steden, in West-Europa (Nederland, Luxemburg, Duitsland, Zweden, Zwitserland, Spanje) en in Oost-Europa (Bulgarije) tot in het Nabije Oosten (Libanon) en het Verre Oosten (Taiwan) toe.
 

Voor meer informatie over het Diavolo Ensemble, kijk op deze website in de rubriek Concerten - Diavolo
 

Voor meer informatie over het Diavolo Ensemble, kijk op hun facebookpagina


David Vergaelen, viool
 

Op aanstichten van zijn vader begon hij tot zijn eigen verbazing viool te studeren aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven. Pas aan de Academie voor Muzische Kunsten van Meise, waar hij voor de viool koos, begon de muziek voor hem te dagen.

 

David Vergaelen zette zijn studies voort aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daar behaalde hij de noodzakelijke Eerste Prijzen en studeerde hij viool onder leiding van professor Clemens Quatacker. Als violist legt hij zich vooral toe op de kamermuziek, zoals natuurlijk bij het Diavolo Ensemble.

 

David Vergaelen is ook zaakvoerder van Muziekhandel - Concertbureau David Vergaelen & Co. te Mechelen.

 

Kirsten Uytterhoeven, Viool

 

Kirsten Uytterhoeven begon met haar vioolstudies op negenjarige leeftijd aan de muziekacademie te Turnhout. Ze studeerde daar nog eens negen jaar later af met grootste onderscheiding. In die tijd zette ze dan ook haar eerste stappen in het orkestleven, beginnende in het Kempisch Jeugdorkest o.l.v. Silveer Van Den Broeck waar ze concertmeester werd, nadien ook in het strijkersensemble Toxandria o.l.v. Stefan Willems. Met beide orkesten trad ze solistisch op. Ook de kamermuziek liet haar niet onberoerd, ze behaalde een eerste prijs in het Turnhouts Kamermuziekconcours met haar strijkkwartet.
In 2008 rondde Kirsten haar studies af in het Koninklijk conservatorium van Antwerpen bij Guido de Neve. Ze volgde masterclasses bij o.a. Henri Raudales, Valery Oistrakh, Chris Duindam, Alexej Barchevitch, Igor en Vesna Gruppmann, Eric Mélon ,… Momenteel treedt ze vaak op met verschillende orkesten waaronder de Filharmonie
.

 

Veronique Gilis, viool
 

Veronique Gilis studeerde viool aan het Tsjaikovski-Conservatorium van Moskou bij Valery Klimov. Ze nam deel aan de tournees van het European Youth Orchestra o.l.v. de wereldberoemde dirigent Claudio Abbado.

 

Ze specialiseerde zich ook in barokviool bij François Hernandez. Ze speelde in de Beethoven Academie en verleent nog regelmatig haar medewerking aan het gerenommeerde barokensemble Les Musiciens du Louvre.

 

Als concertmeester en solovioliste is ze ook steeds van de partij bij de uitvoeringen van Bach-Cantates door het Helicon Vocaal en Instrumentaal Ensemble o.l.v. Walter Vergaelen.

 

Walter Vergaelen, piano
 

Walter Vergaelen begon met zijn muziekopleiding aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen en studeerde voort aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Daar behaalde hij verschillende Eerste Prijzen, o.a. voor piano, trompet, transpositie, kamermuziek, harmonie en muziekanalyse. Tevens volgde hij er directie bij Daniël Sternefeld.

 

Als leraar AMV (Algemene Muzikale Vorming) Volwassenen, AMC (Algemene MuziekCultuur) en als begeleider was hij jarenlang verbonden aan de Muziekacademie van Meise.

 

Walter Vergaelen is de pianist van het Diavolo Ensemble en van vele ad-hoc-formaties. Met deze kamermuziekensembles trad hij regelmatig op in binnen- en buitenland, o.a. in Nederland, Luxemburg, Duitsland, Zweden, Bulgarije, Kroatië, Zwitserland, het Midden-Oosten en Taiwan.

 

Walter Vergaelen was ook de stichter en dirigent van het Helicon Vocaal Ensemble dat 28 jaar bestond. Onder zijn leiding groeide het ensemble uit tot één van de betere koren in België.

 

De andere passie van Walter Vergaelen is het schrijven en uitgeven van boeken over muziek. Zo is hij o.a. de auteur van de bekende tweedelige luistercursus 'De Muziektaal', telkens 2 CD's met een informatief inlegboekje van meer dan 100 blz.

 

Rik Van Den Bril, cello
 

Hij genoot zij muzilake opleiding aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel en aan de Musikhochschüle van Iserlohn (Duitsland). Onder zijn leraren bekende namen zoals Paul Tortelier, Gustaaf Hanssens en Hugo Van de Velde.

 

Als cellist was hij geruime tijd verbonden aan de Südwestfälische Philharmonie en als solist aan het Kreutztaller en het Attendorner Kammerorchester. Hij maakte ook deel uit van het Cortinas Kwartet. Hij concerteerde in heel Europa met o.a. Tibor Varga.

 

Sedert 1987 woont hij weer in Belgie. Als cellist speelt hij nu bij het Duo Brylowski, het Trio Meditation, het Helicon Instrumentaal Ensemble en natuurlijk ook het Diavolo Ensemble.

 

 

Marc Van Hoorick, Klarinet

Marc Van Hoorick werd in 1955 geboren te Bornem.
Van huize uit groeide hij op in harmonieorkest- en koormiddens.
Liep o.m. school te Boom, waar hij in de klas van M.De Boeck de regeringsmedaille klarinet behaalde.
Zijn professionele muziekopleiding genoot hij aan het Lemmensinstituut Leuven, het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen en Brussel met tal van Eerste prijzen en met als hoogtepunt het Hoger diploma Klarinet bij Walter Boeykens.
Sinds 1976 is Marc pedagogisch verbonden aan de Muziekacademies te Bornem en Meise, voornamelijk als docent klarinet en ensemble.
Speelde free-lance in tal van klassieke orkesten,waaronder het BRT Symfonisch orkest, het Orchestre Cannes-Côte d'Azur, de Opera voor Vlaanderen,het Kamerorkest van Brussel en het Walter Boeykens Clarinet Choir.
Als klarinettist vertolkt hij als solist regelmatig het KV 622 klarinetconcerto van W.A.Mozart met orkest.
Maar ook zijn interesse voor hedendaagse muziek blijkt uit creaties van werk van J.P.Biesemans, W.Vergaelenen ook eige composities.
Enkele belangrijke werken van zijn hand: "Missa Christus Sacerdos" voor vierstemmig gemengd koor, "6 Miniaturen" voor saxofoonkwartet, "Herinnering" voor klarinet en piano, "Drie Vertellingen" voor basklarinet en piano en studieboeken voor saxofoon en klarinet.

Als lid van Diavolo Chamber Orchestra trad hij o.m. op in de Jazz-Rally van Brussel en Düsseldorf, de Jazz-Cruise Zeebrugge-Hull en talloze klassieke concerten,o.a. te Beiroet (Libanon) en Taiwan.
Als lid van het Salonorkest "De Fluwelen Streling" genoot hij faam in binnen- en buitenland.
Met het Zulawski-ensemble bracht hij alle Divertimenti van W.A.Mozart voor 2 klarinetten en fagot uit op CD.
Verder is Marc een veelgevraagd gastdirigent bij diverse harmonie-orkesten,koren en zetelt regelmatig in examencommissies.

Marc Van Hoorick is ook leraar klarinet aan de Muziekschool David Vergaelen & Co te Mechelen.

 

Servaas Le Compte, Contrabas

 

Servaas Le Compte studeerde contrabas bij Maurice Aerts aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, waar hij een Eerste Prijs behaalde. Als contrabassist behaalde hij in 1987 de Eerste Prijs op de wedstrijd Pro Civitate en in 1990 de Prijs Baron Lambert. Servaas Le Compte was als contrabassist verbonden aan de Vlaamse Opera en natuurlijk het Diavolo Ensemble.
 

Net geen 30 jaar contrabas, dan heb je wel wat gezien. Van muziekwedstrijd over 18 jaar opera orkest en een streepje ragtime of chanson: wat uiteindelijk telt is of je het passioneel deed of niet.

 

Kris Muylaert, contrabas
 

Kris Muylaert studeerde aanvankelijk cello aan de Stedelijk Academie voor Muziek en Woord van Aalst. Later legde hij zich toe op de contrabas. Aan het Koninklijk Conservatorium van Gent studeerde hij af bij Frank Copieters.

 

Sinds januari 1994 is Kris Muylaert vast verbonden aan het Symfonieorkest Vlaanderen. Daarnaast speelde hij als contrabassist ook bij I Fiamminghi, het Vlaams Radio Orkest, Novecento, Prima La Musica en nog bij tal van andere Ensembles.

 

Nel Vanhee, Zang

 

Nel Vanhee begon haar muziekstudies aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven met lessen piano bij Catherine Mertens, cello bij Peter Devos en zang bij Anne Mertens.

Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde zij in juni 2003 het diploma 'Meester in de Muziek, optie zang' en tevens het diploma van de lerarenopleiding. Haar zangleraren waren Gerda Lombaerts en Dina Grossberger.

Als leerkracht werkt zij momenteel in vast verband in de muziekacademies van Mortsel en Anderlecht en geeft zij stemvorming aan verschillende koren en privé-scholen.

Nel Vanhee werkte mee aan operaproducties zoals 'Dido and Aeneas' van H. Purcell o.l.v. Michel Tilkin en 'Bastien und Bastienne' van Mozart o.l.v. Edmond Saveniers. In Mozarts 'Die Zauberflöte' vertolkte zij de rol van Pamina, in een productie van de klas lyrische kunst van het Lemmensinstituut, eveneens o.l.v. Edmond Saveniers.

Voorts zong ze mee in het vocaal ensemble Currende o.l.v. Erik Van Nevel en met de Capella Sancti Michaelis o.l.v. Erik Van Nevel, Kurt Bikkembergs en Willem Ceuleers.

Regelmatig werkt ze mee in professionele ensembles zoals Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick, Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe en in het Goeyvaerts Consort o.l.v. M. M. De Smet.

Als soliste was ze onder meer te horen in barokmuziek van componisten als Monteverdi, Carissimi, Telemann en Bach, maar ook componisten als Mozart en Rutter behoren tot haar repertoire. Voorts werkte ze mee aan hedendaagse creaties als 'Incipit Apocalypsis Ioannis Apostoli' van K. Bikkembergs en het 'Requiem' van S. Van Steenberge.

Het Instituut voor Historische DansPraktijk (IHDP)
Het IHDP werd in 1992 door Lieven Baert opgericht.

Lieven Baert is een autoriteit op gebied van Historische dans. Hij startte zijn opleiding in d'Oude kapel te Gent in 1981 en studeerde met prominente leraars zoals Elizabeth Aldrich, Ingrid Brainard, Angene Feves, Andrea Francalanci, Francine Lancelot, Prof. Taubert en Barbara Sparti

In 1985 stichtte hij de dansgroep Chierlycke Danseryen, een groep die aanvankelijk in 15de en 16de eeuwse dans specialiseerde. Met het programma "de kunst van het dansen in de 15de eeuw" oogstte hij in binnen-en buitenland enorm veel succes. Datzelfde jaar, 1987, werkte hij samen met Mevr. Jeanne Brabants, als danser en choreograaf, voor het gezelschap "Danza Antiqua".

In 1992 richtte Lieven Baert dan het Instituut voor Historiche DansPraktijk (IHDP) op. Onderzoek naar oude, estethisch waardevolle West-Europese dansen en de uitvoering ervan vormen de voornaamste activiteiten van het instituut. De demonstraties met 19de-eeuwse dans worden in de juiste context geplaatst en op de muziek van vader Strauss, van Schuber en Lanner leiden Josephine Schreibers en Lieven Baert ten dans voor walsen, quadrilles, mazurka's, polka's, anglaises, françaises of écossaises.

Voor meer info, klik hier.

Pier De Kock, Acteur

Begon zijn theatercarrière in augustus 1983 tijdens zijn stage bij Vuile Mong en zijn Vieze Gasten. Speelde zijn eerste monoloog “ Kazaar De Mol” in 1986 en twee jaar later werd hij acteur bij De Vieze Gasten.

Van 1990 tot 1993 ging hij freelancen en sinds 1994 werkt hij bij zijn eigen gezelschap Zwemmen in Brak Water. Hij speelt en schrijft sindsdien vooral monologen ( Boias Frias/ Een dans teveel/ Nooit zonder jas/ Pendejos-Idioten)..

Hij werkt sinds 1999 ook als regisseur bij andere gezelschappen en openluchtspektakels. Zo creëerde hij in 2005 de theaterwandeling Breendonk21 in het Fort van Breendonk .

Werd laureaat in de wedstrijd Kunst in de buurt van de Stad Gent in 2002 met het project Aan Tafel, waarbij 1200 mensen aanschoven aan een 500 m lange tafel in de Eendrachtstraat.

Werd in 2006 laureaat als regisseur bij Open Doek O-Vl met “Het Gezin van Paemel”.

Hij ontwikkelde reeds verschillende sociaalartistieke projecten in Gent.

Hij was de voorbije twee jaar actief bezig met een erfgoedproject rond de voormalige krant Het Volk. Dit project kende een succesvol einde met de erfgoedwandeling “ Het Volk en het volk!?” eind april/begin mei 2009.

 

Hildegarde Cornelis, verteller
 

Hildegarde Cornelis studeerde Germaanse filologie, Nederlands-Duits, aan de KULeuven. Haar taalkundige en literaire opleiding gebruikt ze ook om te schrijven en te vertellen over muziek, haar andere grote passie. Zelf studeerde ze fluit en zang, maar toch beleeft ze nog het meeste plezier aan het luisteren naar muziek.

 

Door beluistering, lectuur en gesprekken met musici bouwde ze een uitgebreide repertoirekennis op, zowel van vocale als instrumentale muziek. Ze gaf lezingen over muziek en inleidingen tot concerten en recitals. Daarnaast vertaalde ze talloze lied- en operateksten, was actief als muziekjournaliste en werkte mee aan Nederlandstalige publicaties over muziek, meestal in combinatie met luister-CD's. Ook wordt haar - zoals vandaag - de presentatie van concerten toevertrouwd.


 

Jan Matthé begon zijn cellostudie op achtjarige leeftijd. Na zijn humaniora besliste hij zijn muzikale studies verder te zetten. Hij behaalde de Eerste Prijs cello in de klas van Carlo Schmitz aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

 

Hij behaalde tevens het Hoger Diploma cello en een Eerste Prijs Kamermuziek aan het Conservatoire Royal te Mons in de klas van Luc Dewez.

 

Hij volgde studies harmonie, muziekgeschiedenis, muzikale analyse en en behaalde het pedagogische diploma. Jan Matthé volgde vervolmakingsstages bij de cellisten Roel Dieltiens, Youri Schiffer en George Neikrug van de universiteit van Boston. Heden volgt Jan Matthé les barokcello bij Michel Boulanger.

 

In 1994 kreeg hij de zangmicrobe te pakken en startte hij zijn zangstudies bij Marcel Vanaud aan het Conservatoire Royal te Mons. Hij vervolgde deze studies in Luik bij Greta Dereyghere, Stephane Van Dijck,Thierry Migliorini alsook Christiane Lemaître.

 

De liedcyclus « Winterreise » van F. Schubert bracht hij ten gehore samen met pianist W. Vergaelen.

 

In 1998 nodigde het Diavolo Chamber Orchestra hem uit voor een concertreis naar Libanon waar hij als solist optrad in het Heineken Jazz festival te Beiroet. Eind 1998 werd hij opnieuw uitgenodigd met dit ensemble voor een concertreis naar Taiwan.

 

Als cellist was Jan Matthé verschillende jaren verbonden aan het strijkkwartet l’Arte del Suono onder leiding van Lola Bobesco. Hij maakte deel uit van het Lipsius pianotrio met Jenny Spanoghe (viool) en Paul Hermsen (piano).

 

Met violisten Jenny Spanoghe en Hendrik Ide, en altviolist Daniel Rubenstein vormde hij het Verhaeren Strijkkwartet dat zich naast het klassieke repertoire voor deze bezetting ook toelegt op hedendaagse Belgische muziek.

 

In 2003 voert hij verscheidene malen het celloconcerto "Casanova" uit van Johan de Meij o.l.v. Piet Swerts.

 

Jan Matthé is leraar cello aan de academies van Overijse en St-Agatha-Berchem, en is tevens verbonden geweest aan het Lemmensinstituut te Leuven.


Hans Cammaert


studeerde viool aan het Conservatorium van Antwerpen bij Dejan Mijajev en Fransis Reusens en verfijnde zijn vioolspel bij M. Destrubbe en U. Gorniak.
Omdat hij van een rijk muzikaal leven houdt, verdiept hij zich graag in verschillende stijlen. Ook als Barokviolist is hij actief.
Hij speelde in meerdere orkesten en kamermuziekensembles, zoals ondermeer ‘I Fiamminghi’, ‘Het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen’ en het ‘Collegium Instrumentale Brugense’. Met dit laatste orkest creëerde hij als solist ‘Rhapsodie’ voor viool en orkest van Martin Valcke. Hij concerteerde in de meeste Europese landen en in Japan.
Hij was één van de stichters van het orkest La Passione, was lid van de Beethovenacademie, is stichter en artistiek leider van het strijkorkest ‘Un Moto di Gioia’ en van het salonorkest ‘Elexir d’ Anvers’.
Hij is leraar aan de academies van Lier en Hemiksem en was enkele jaren docent aan het Antwerps Conservatorium.

Daan De Vos

Speelt vanaf zijn 5e jaar cello. Hij volgde lessen aan de Academie te Lier en studeerde cello bij Hilde Vertommen en Geert De Bièvre. Hij kreeg ook les van Edmond Baert. Momenteel studeert hij aan het ‘Conservatoire Royal de Bruxelles’ in de klas van Marie Hallynck. Hij behaalde meerdere prijzen, zowel voor cello solo als voor kamermuziek Zo verkreeg hij in 2004 de YoTaM (Young Talented Musician) beurs van de Vlaamse overheid ter ondersteuning van jong Vlaams muzikaal talent.
Momenteel geeft hij les muzikale opvoeding in Berlaar en cellolessen in Booischot. Hij droomt ervan om zich verder te ontwikkelen als cellist in kamermuziekverband.

Bart Meuris

studeerde piano aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij pianist Urbain Boodts en bij de gekende pedagoog Jacques De Tiège. Hij legde zich ook toe op de muziektheoretische vakken onder leiding van Emmanuel Geeurickx, Jozef Van Looy en Claude Coppens.
Als pianist profileert hij zich als vertolker van kamermuziek en solowerken, met een grote belangstelling en inzet voor muziek uit de twintigste eeuw waaronder ook werk uit onze eigen culturele omgeving. Hiervoor coördineerde hij verscheidene projecten met zelden gehoorde muziek. Zo vertolkte hij, naast een groot aantal bekendere kamermuziekwerken, meermaals muziek van Belgische componisten zoals Norbert Rosseau, August L. Baeyens, Wim Henderickx, Martin Valcke etc.
Geregeld was hij begeleider bij wedstrijden en audities, ondermeer voor BRTN, Live Music Now, de Internationale Vioolwedstrijd Herman Krebbers, Tenuto etc.
Van componist Wim Henderickx creëerde hij het pianowerk Memento Mori. Voor de jonge Zuid-Afrikaanse componist Hannes Taljaard creëerde hij kamermuziek en pianowerk te Potchefstroom (Zuid-Afrika).
Bart Meuris schreef een essay over de nocturnes en preludes van Joseph Ryelandt en verzorgde opnamen voor BRTN en voor radio Klara.
Hij is docent piano en piano practicum aan het Lemmensinstituut te Leuven en is actief aan de Muziekacademie te Lier als leraar piano en begeleidingspraktijk. Zijn belangstelling gaat ook uit naar het onderricht van het improviseren aan het klavier.

Meer info: www.bartmeuris.be


Pianist Charles Loos werd geboren in Brussel in 1951. Na een klassieke opleiding studeerde hij in 1972 compositie en jazzorkestratie aan de Berklee School of Music in Boston. Terug in Europa, begeleidde hij tal van jazz- en variétémuzikanten en speelde hij met meer experimentele groepen.

Als meester in de variatie (‘ernstige’ muziek, folklore, jazz van vroeger en nu) stelt Charles Loos met eenzelfde succes zijn niet te evenaren klanken en stijl ten dienste van uiteenlopende groepen, zowel als solopianist, als in duo (met Steve Houben, Jean Pierre Catoul, Weber Iago), in trio of in grotere formaties tot zelfs een kamerorkest.

Zo was hij te zien aan de zijde van Toots Thielemans, Chet Baker, Philip Catherine, Johnny Griffin, Maurane en Art Farmer. Hij maakte deel uit of was oprichter van tal van groepen, zoals Abraxis, Julverne, Parfum Latin, Sweet Substitutes, Jazz me do (muziek van de Beatles), French Graces (gearrangeerde Franse “jazz” chansons), HLM (met Steve Houben en Maurane), Ménage Artois (met Paul Flush en Luc Vandenbosche), enz.
In 2007 nam hij nieuw werk op met Steve Houben (fluit en saxofoon) en het Quatuor Thaïs Au fil du temps.

In 1997 behaalde Charles Loos een ‘gouden Django’ maar hij is al sinds lang in binnen- en buitenland een vaste waarde. Hij speelde in Europa, Israel, Centraal-Afrika, Marokko, Tunesië, China, USA, Brazilië, Canada.
Hij schreef ook muziek voor theater en ballet.


André Donni kreeg al op jeugdige leeftijd les klassieke klarinet in de muziekschool. Bij zijn vader de gitarist Willy Donni volgde hij jazzharmonie en improvisatie. Op zestienjarige leeftijd nam hij de tenorsax erbij en besloot om beroepsmuzikant te worden. Op negentienjarige leeftijd trad hij toe tot de Muziekkapel van de Marine waar hij als klarinettist zijn legerdienst vervulde. Na zijn legerdienst in 1991 begint hij zijn beroepscarrière en speelt in binnen en buitenland. Hij wordt door Claude Bolling gevraagd om in diens Big-Band toe te treden maar hij zit op dat moment in New York en kan dit niet waarmaken. Terug in België werkt hij regelmatig met de gitarist Jokke Schreurs met wie hij ook een CD opneemt. Dan begint hij een samenwerking met pianist/componist Charles Loos. Hij speelt met Toots Thielemans, Philip Caterine, Eric Legnini en internationaal met Wild Bill Davis Claude Bolling, Al Grey,Bob Devos.Tegenwoordig speelt André met groepen uit Nederland en nog altijd met Charles Loos...


“Creative artist”, “libertarian violinist”, “passionate virtuoso”: such are some of the expressions used by a unanimous press to describe Lorenzo Gatto’s talent and passion and it has to be said that he maintains a vibrant relationship with his public.

A true revelation in the eyes of the greater public and international critics through his second prize and Public’s prize at the prestigious Queen Elisabeth International Music Competition (Concours Musical International Reine Elisabeth) 2009, Lorenzo Gatto’s talent has also been recognised with his winning of many other prizes of which the 1st prize and Public’s Prize at the International RNCM Competition in Manchester (age 18) and the 1st prize at the International Andrea Postacchini Competition in Italy (age 16).
From the age of 12, Lorenzo Gatto has been invited to play at famous festivals and renowned halls around the whole of Europe such as the Palais des Beaux-Arts (Bozar) and Flagey in Brussels, Philharmonie in Luxemburg, Salle Cortot in Paris, the Bridgewater Hall in Manchester, etc. It is also with orchestras that he has enriched his experience playing, notably with the BBC Philharmonic Orchestra (under the direction of V. Sinaisky), the Belgian National Orchestra (under the direction of G. Varga, E. Aadland and E. Mazzola), the Royal Flemish Philharmonic Orchestra (deFilharmonie, under the direction of P. Herreweghe and J. van Zweden), the Philharmonic Orchestra of Luxemburg (under the direction of E. Krivine), the Royal Chamber Orchestra of Wallonia (under the direction of P. Goodwin et A. Dumay), the New Russia Orchestra,… and, of course, through his various encounter with great musicians such as Seiji Ozawa, Midori, Pamela Frank, Robert Mann, Zakhar Bron, Salvatore Accardo, Julian Rachlin,…

Born in Brussels (Belgium) in December 1986, Lorenzo Gatto started studying the violin at the age of 5. As soon as he was 12 he joined the Brussels’ Royal Conservatory of Music in Véronique Bogaerts’ class where, at 17, he gained the higher diploma for violin with the highest distinction. After this he continued to perfect his playing under Herman Krebbers in Holland and Augustin Dumay at the Queen Elisabeth College of Music. Since 2005, Lorenzo has been studying with the pedagogue Boris Kuschnir (Kunstuniversität, Graz and the Conservatory of Vienna).

In 2010, Lorenzo Gatto has made a Enescu-Martinu recording for the Fuga Libera label with the pianist Milos Popovic (“Deconstructing the Wall”). He has also recorded string trios and Schubert’s ‘The Trout’ as well as the Divertimento (Mozart) album, for the UT3-records’ label. In the near future, Lorenzo will be recording Vieuxtemps’ Concerto n°4 with the Liège Philharmonic Orchestra (Belgium) under the direction of Patrick Davin, but also Martinu’s Concerto n°2 with the Belgian National Orchestra under the direction of Walter Weller.

Having been elected Rising Star 2010-2011, Lorenzo will soon perform in the major European locations, such as the Birmingham Symphony Hall, the Cité de la Musique in Paris, the Wiener Musikverein, the Amsterdam Concertgebouw, and then in Barcelona, Baden Baden, Hamburg, Cologne, Luxemburg, Athens, etc. Among some of the major projects in the pipeline, we can also point out a residential post at the Brussels Center for Fine Arts (Palais des Beaux-Arts, Bruxelles) for the 2010-2011 season, concert at the Seoul Arts Center, concerts with the Royal Flemish Philharmonic Orchestra (deFilharmonie) and the Rotterdam Philharmonic Orchestra...

As a committed musician, in 2007 Lorenzo Gatto co-founded the Cl4ssiK association, with the aim of encouraging young people to be more aware of classical music. A multi-media concert tour on the theme of seasons has been planned for 2010 and 2011.

Lorenzo Gatto plays a J.B. Vuillaume violin.

Klik hier voor meer informatie over Lorenzo Gatto


Éliane Reyes, geboren in 1977 te Verviers , ontvangt de eerste pianolessen van haar moeder en geeft haar eerste recital op haar vijfde , waarvoor ze uit de handen van Jörg Demus de César Franckprijs ontvangt.
Bij haar studie frequenteert ze regelmatig grote meesters, die haar onder hun vleugels nemen ; vanaf haar 10 de jaar ontmoet ze Gyorgy Cziffra, op haar 20 ste Vladimir Ashkenazy. Onderwijl ontvangt ze ook onderricht van Martha Argerich, Michel Béroff, Brigitte Engerer, Hans Leygraf, Jacques Rouvier, Jean-Claude Vanden Eynden en Alan Weiss.
In die periode waarin ze het voorrecht heeft Masterclass te volgen bij Paul Badura-Skoda, Abel-Rahman El-Bacha, Murray Perahia en Gyorgy Sebök, volgt ze tegelijkertijd cursus bij Europese instellingen waaronder de meest vermaarde : het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, het Koninklijk Conservatorium van Brussel, de Muziekkapel Koningin Elisabeth, de
Universität der Künste in Berlijn en het Mozarteum in Salzburg. Ze studeert af met de hoogste
onderscheidingen.
Eliane behoort tot de prijswinnaars op verscheidene internationale concoursen : 1 ste prijs te Ettlingen (Duitsland), 1ste prijs op het Concours Cervantes op Cuba, finaliste van de Internationale Concoursen van Montréal, het Clara Schumannconcours in Düsseldorf en het Maria Canals Concours voor kamermuziek en wijdt zich, sinds haar debuut op 11 jarige leeftijd met het Orkest van het Concertgebouw te Amsterdam en op het Tibot Varga Festival, aan een carrière als soliste en met kamermuziek ensembles, die telkens opnieuw de bewondering wekt van het publiek en de pers. Onder haar musikale partners zien we regelmatig musici als Lorenzo Gatto, Henri Demarquette, Florent Heau, Elsa Grether, Frédéric Pélassy, Ronald van Spaendonck, de Kwartetten Danel, Parkanvi en Elysée ....
Ze is ook opgetreden met Marc Coppey, Misha Maisky, François-Joël Thiollier, José Van Dam. Eliane Reyes doceert aan het CNSM in Parijs evenals aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. In 2005 en 2009 is ze eveneens de officiele begeleidster bij de vioolsessies van het Koningin Elisabeth Concours.
Haar discographie omvat recital- en kamermuziekopnamen bij Naxos, Dux en Fuga Libera van componisten zoals Michel Lysight, Alexander Tansman, Nicolas Bacri, Darius Milhaud, ..... en deze zijn bekroond, in het franse muziekmagazine Diapason met “ 5 Diapasons”(tweemaal) en in het spaanse muziektijdschrift “CD Compact” met een Award Recomendado (mei 2007). Ze neemt deel aan belangrijke festivals (het Klavier Ruhr Festival, les Flâneries de Reims, het Festival Al Bustan in Libanon, recitals in Moskou, St Petersburg en Kien, het Festival van Wallonie....) treedt op onder de dirigenten Tibor en Gilbert Varga, en onder Rudolf Barshai met de violonist Lorenzo Gatto. Met deze laatste gaat ze in 2010/2011 op de tournée “Rising Star” bij de belangrijkste europese concertzalen (Concertgebouw in Amsterdam, Cité de la Musique in Parijs, Megaron in Athene, Musikverein in Wenen, Hamburg, Keulen, Birmingham, Stockholm )

Voor meer informatie over Eliane Reyes, klik hier


Raphaella SmitsAls dertienjarige ging Raphaella Smits gitaar leren bij Victor Van Puyenbroeck aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Behalve gitaar volgde ze daar ook de cursussen notenleer (solfège), muziekgeschiedenis, kamermuziek, etcetera. Een paar jaar later volgde ze deze leraar naar de Kunsthumaniora en daarna naar het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen: in totaal zeven jaar.

Victor Van Puyenbroeck moedigde Raphaella aan om deel te nemen aan de zomercursussen van José Tomàs in Spanje. Ze was toen 16. Raphaella volgde 5 opeenvolgende zomers de lessen van Tomàs in Alicante en in Santiago de Compostella. Niet allen de opleiding was goed, het ontmoeten van zoveel knappe gitaristen uit alle hoeken van de wereld was zeer stimulerend en reuze gezellig!

Het belang van José Tomàs was enorm. Hij was een fantastisch musicus, een leraar-entertainer en in zekere zin de go-between tussen de studenten en de oude meesters zoals De Falla, Manén, Mompou, Rodrigo, Segovia, Torroba, Turina, ...
En het was ook 'Pepe' die Raphaella overtuigde van de meerwaarde van de achtsnarige gitaar.

In die jaren zeventig was Raphaella al een duizendpoot: ze zong in verschillende koren, ze leerde dwarsfluit spelen, en luit, en ging naar Parijs voor master-classes bij Oscar Ghiglia.

Ze kreeg belangstelling voor Oude Muziek en volgde enthousiast lezingen, lessen en concerten van pioniers zoals Jos van Immerseel, René Jacobs, de gebroeders Kuijken, Konrad Junghanel, Egene Dombois, en vele anderen.

In 1979 ging Raphaella verder studeren aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel bij de leraren Albert Sundermann en Jef Goor. Daar verwierf ze haar concertdiploma in 1981.


Charles Loos

Iago Weber

 

Het is dankzij Charles Loos dat de Belgische Jazz de Braziliaanse pianist Iago Weber leerde kennen.

Hij is een artiest die zijn talent als pianist combineert met die van improvisator en componist. Hij stelt zijn uitzonderlijke techniek en zijn fijnzinnig gevoel voor harmonie ten dienste van de muziek. Bij hem staat de virtuositeit ten dienste van de muziek.

 

De twee pianisten ontmoeten elkaar begin van de jaren negentig in Californië, de verblijfplaats van Iago Weber. Hun muzikale ontmoeting concretiseerde zich 10 jaar later in Europa, met een opname in piano duo, nl. "O sonho e o Sorriso”.

Sinds deze eerste opname zien de twee pianisten elkaar regelmatig, zowel in Europa als in  Californië, waar ze altijd met veel plezier als piano duo optreden. Hun muziek is een smeltkroes gaande van impressionistische klassiek muziek, tot de meest uitgepuurde vorm van Jazz, hier en daar geparfumeerd met enkele aanstekelijke Braziliaanse ritmes.

 

Voor hun concert in Mechelen, dat tevens het startschot is van een lange tournee, spelen Charles Loos en Iago Weber eerst elk een set solo, om te eindigen met enkele stukken voor piano vierhandig.

Mis deze unieke ervaring niet.

 

   

 

Voor meer inlichtingen over deze artiesten, kijk op  www.jazzinbelgium.com


Elodie Vignon

Dès son plus jeune âge, Elodie montre un intérêt passionné pour le piano. Elle entre au Conservatoire National de Région de lyon à 7 ans et traverse plusieurs classes avant de rencontrer H.Billaut. C'est avec lui qu'elle termine ses études et obtient une Médaille d'Or en 2001. Puis elle rencontre D.Blumenthal et décide de poursuivre son cursus au Koninklijk Conservatorium van Brussels. Elle y obtient une licence avec Haute Distinction en 2005,puis un master avec Distinction en 2007.En outre, elle a aussi suivi les conseils de nombreux professeurs en masterclasses, tels que T.Rosbach,M.Bucquet,G.Moutier,H.Barda,M.Rubackyte,A.Staier,A.Degroote. Cette année, elle suit un cycle de spécialisation de musique de chambre au KCB et continue son étude du piano auprès de K.Veekmans en Hollande.

Elle se produit régulièrement en récital en région lyonnaise,ainsi qu'en musique de chambre. Elle a participé aux concerts jeunes solistes de l'Académie de Nancy. Elle a joué dans la précédente saison de l'Embarcadère de Lyon en duo violon/piano et joue cette année pour le festival de Collonges aux monts d'or.En Octobre 2006, elle a aussi participé à une production de la Philarmonie de Flandre. Elodie a choisit de consacrer aussi du temps à l'enseignement pour transmettre son amour de la musique,et elle prépare un enregistrement pour l'automne 2008.


Lee Yuni

 - Nationality : Republic of Korea (South Korea ).

-Profiles

    - In 2001 graduated from Odessa secondary special music P.S. Stoliarsky school  
    - In 2005 graduated from Odessa state A.V. Nezhdanova's conservatory
       Awarded with honours -first prize
    - Currently master 2 at Conservatory Royal de Bruxelles, Belgium 
          
- Awards

    - Awarded diploma at the Internatioal Competition for Young Pianists in
      S.Prokofiev's Native Land (Donetsk, Ukraine / 2003)
    - Awarded diploma at the II International Piano Competition in Memory of Emil
      Gilels (Odessa, Ukraine / 2003)
    - Awarded 2d price at the international competition(Internazionale dei Duchi
      'Acquaviva)in Italy(Te,Atri)/ 2006

-Concerts
    - Piano Solo Concert with Odessa Philhamonia Orchestra in 2005 (Odessa,  
       Ukraine)
    - Concerts at several concert halls in Belgium (MIM,Maison de Schaarbeek,
      etc..)

-Teachers

    - A.Bugaevsky, G.Popova, I.Suhomlinov, E.Moguilevsky,
      B.Vodenitcharov


Luc Tooten, studeerde aan het Conservatorium van Brussel en
vervolmaakte zich bij Gerhard Hamann, Edmond Baeyens, Reine
Flachot en Mistislav Rostropovitch.
Hij legde zich daarna toe op het uitbouwen van een carrière als
chambrist en solist die resulteerde in verschillende CD opnames.
In kamermuziekverband concerteerde hij met het Arriaga Kwartet en
met de pianist Stephane De May in de meeste Europese landen,
Israël, Canada, de USA en Zuid-Afrika.
Als solist trad hij op in binnen- en buitenland onder de leiding van
Belgische en internationale dirigenten. Momenteel is Luc Tooten
eerste cello-solo van het Vlaams Radio Orkest. Hij bespeelt een Giulio Cesare Gigli uit het
jaar 1740.


Stéphane De May

De veelbelovende loopbaan van Stéphane De May, Belgisch
pianist, verloopt op een verrassende manier.
Hij behaalt het hoger diploma Piano aan de Ecole Normale A.
Cortot te Parijs en het diploma van Solist aan het Conservatorium
van Rotterdam. Daarna rondt hij zijn vorming af met het hoger
diploma Kamermuziek aan het Conservatoire Royal de Mons. Hij was laureaat in tal van
internationale wedstrijden in Italië, Spanje, Oostenrijk, Griekenland, de Verenigde Staten en Nederland.
Op dit ogenblik is hij gastdocent aan het Conservatorium van Rotterdam, assistent aan het
Conservatoire Royal de Liège en leraar aan het Conservatorium van Leuven en de
Académie de Bruxelles.
Hij levert een ruime bijdrage aan de uitvoering van hedendaagse muziek en van Belgische
muziek in het bijzonder.
Zijn discografie, nu al indrukwekkend, wordt nog steeds uitgebreid.


Wim Brioen studeerde aan de Conservatoria van Gent en Antwerpen waar hij het Hoger Diploma en de Meestergraad behaalde. Later zou hij er zelf gitaar doceren.
Aan het Conservatoire National Supérieur de Paris volgde hij vervolmakingscursussen bij Alexandre Lagoya.
Als solist concerteerde Wim Brioen met verscheidene kamermuziekensembles en symfonische orkesten. Ook in het buitenland is hij een veelgevraagd solist, o. a. in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Portugal en de Verenigde Staten.
Samen met de beroemde mezzosopraan Lucienne Van Deyck maakte hij de eerste en zeer succesrijke opname van de Cancones de Margués van Joaquín Rodrigo. Een gedurfde wereldpremière was zijn cd Beiaard & Gitaar, samen met beiaardier Eddy Mariën. Binnenkort verschijnt zijn eerste cd-opname met het door hem opgerichte ensemble Laningran.


Charles Wieder verdiende zijn sporen als concertmeester van verscheidene gerenommeerde orkesten. Momenteel is hij concertmeester van de ensembles Oratorio en Camerata Con Cor(d)e.
Als solist trad hij op met het Nationaal Orkest van België, het Orchestre Philharmonique de Liège, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, de filharmonische orkesten van Sint-Petersburg en Novossibirsk, het Brabants Orkest (Nederland) en met de kamerorkesten van Moskou en Litouwen.
Ook de kamermuziek ontbreekt niet op zijn palmares. Zo concerteerde hij aan de zijde van S. Mintz, V. Mendelssohn, B. Bloch en J. J. Kantorow en verzorgde hij voor Radio-France de wereldcreatie van Chamber Music van Philippe Boesmans. Nu speelt hij bij verscheidene kamermuziekensembles waaronder het Trio Amati en het sextet Laningran o.l.v. Wim Brioen.


Edoardo Torbianelli

Edoardo Torbianelli werd geboren in 1970 in Trieste, Italië. Achttien jaar later behaalde hij zijn piano- en clavecimbeldiploma aan het Conservatorium van zijn geboortestad.
Hij studeerde verder aan de Scuola di Alto Perfezionamento Musicale dei Filarmonici di Torino bij Prof. Jean Fassina en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen bij Robert Groslot, Jacques de Tiège en Jos van Immerseel Verder bekwaamde hij zich in de historische interpretatie en in de studie van de speeltechnieken toegepast op oude en romantische muziek.
Hij werd laureaat van de Internationale Pianowedstrijd Emmanuel Durlet in 1993 en ontving de prijs van de Belgische Muziekpers. In 1996 werd hij opnieuw laureaat van hetzelfde Concours en ontving hij de Prijs voor de beste interpretatie van een compositie van Emmanuel Durlet.
In 1995 werd hij laureaat van het Concours Musica Antiqua Pianoforte in het kader van het Festival van Vlaanderen-Brugge.
Edoardo Torbianelli concerteert in o.m. Italië, België, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Slovenië, Colombia.
Hij is regelmatig te gast in Musea en Instituten waar oude, historische instrumenten worden gerestaureerd en geconserveerd. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om deze instrumenten voor cd-opnames te benutten. Enkele voorbeelden: het Deutsches Museum, München; het Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg; het Vleeshuis in Antwerpen; het Beethoven Haus in Bonn; het Palazzo Monsignani-Sassatelli di Imola; de Accademia B. Cristofori in Firenze; het Schloss Kremsegg in Kremsmünster; en het Historisches Museum in Basel.
Hij maakte diverse opnames voor Radio- en TV-stations: RAI 3, Radio 3 (nu Klara), TV2 (nu Canvas), RTBF/Musiq3, Radio Slovenija, De Concertzender/Amsterdam, Bayerischer Rundfunk, DRS 2, RSREspace 2, en verder voor de labels Harmonia Mundi-France, Pan classics en Phaedra.
Tussen 1993 en1998, onderwees Edoardo Torbianelli piano en kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen.
Sinds 1998 doceert hij aan de Schola Cantorum Basiliensis (Bazel-Zwitserland) en sedert september 2008 onderwijst hij ook interpretatie en speeltchnieken voor romantische muziek op periodieke, historische piano’s aan de Hochschule der Kunste in Bern.


Het Helicon Vocaal Ensemble werd in 2006 door Walter Vergaelen samengesteld om zijn grote droom te verwezenlijken: Bach-cantates uitvoeren, jaarlijks zes tot acht cantates, gespreid over twee programma’s. Voor zijn project verzamelde Walter Vergaelen 22 zangers rondom zich die dezelfde droom koesterden: zelf die onovertroffen meesterwerken van Bach kunnen en mogen zingen. De leden van het Helicon Vocaal Ensemble, allen goed opgeleide amateurzangers met zeer veel koorervaring, recruteerde Walter Vergaelen uit zijn vorige koor dat hij meer dan 25 jaar succesvol leidde en uit Bach-liefhebbers uit zijn ruime kennissenkring.


Terug naar boven

 

 
 

Copyright ©2007-2009 Muziekhandel Vergaelen & Co

Site map